Sportdranken
Steeds genoeg eten en drinken; het is een van de gouden stelregels in het wielrennen. En om ervoor te zorgen dat je vocht- en energievoorraad steeds op peil blijft, bestaan er aangepaste sportdranken. Deze hebben een specifieke samenstelling met - afhankelijk van het type - een bepaalde hoeveelheid koolhydraten, zodat je de spreekwoordelijke man met de hamer kan vermijden. Koop jouw ideale sportdrank nu online via de Fashion For Cycling-webshop of kom even langs in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen en aarzel niet om meer uitleg te vragen.
Sportdranken kopen?
Er bestaan verschillende soorten sportdranken voor wielrenners. We geven je een overzicht met wat extra uitleg.
-
Hypotoon: Hypotone sportdranken hebben een lage osmolariteit. Dit betekent dat de concentratie opgeloste deeltjes lager is dan in het bloedplasma. Een hypotone sportdrank bevat daarom ook relatief weinig koolhydraten, in ieder geval minder dan een isotone of hypertone sportdrank. Het koolhydraatgehalte ligt op ongeveer 40 gram per liter. Een hypotone sportdrank valt daarom ook niet zo zwaar. Bij een hypotone sportdrank is hydratatie het belangrijkste doel, eerder dan de energievoorraad aanvullen. Daarvoor zijn de andere types meer geschikt. Een ORS-oplossing (oral rehydration solution) behoort ook tot de hypotone sportdranken.
-
Isotoon: Een isotone sportdrank bevat tussen de 40 en 80 gram koolhydraten per liter. Hierdoor vult dit type sportdrank de energievoorraad al behoorlijk aan tijdens een intensieve inspanning. Isotone sportdranken blijven licht verteerbaar en de opname van de voedingsstoffen in het bloed verloopt vlot. Isotone sportdranken staan ook wel bekend onder de naam dorstlessers.
-
Hypertoon: Het aandeel opgeloste deeltjes in hypertone sportdranken ligt hoger dan in het menselijk bloed, namelijk op meer dan 80 gram per liter. Omdat de koolhydraatconcentratie zodanig hoog ligt, worden deze sportdranken vaak energiedranken genoemd. Omdat er eerst water uit het bloed moet worden gehaald voor de vertering, is het belangrijk genoeg water te drinken bovenop de hypertone sportdrank.
Van de hierboven vernoemde sportdranken zijn de meeste in poedervorm en dus zo op te lossen in water. Daarnaast bestaan er ook sportdrank-tabletten die je kan oplossen in water om zo een elektrolytendrank te maken. Zo’n elektrolytendrank compenseert het vocht- en zoutverlies en voorkomt zo spierkrampen.
Welke sportdrank past bij mijn fiets activiteiten?
Hoe beslis je nu welke sportdrank je wanneer moet gebruiken? Alles hangt af van de specifieke situatie en onder andere de weersomstandigheden.
Hypotone sportdrank: Een hypotone sportdrank drink je tijdens warm weer omdat je dan veel vocht verliest. Daarnaast gebruik je deze sportdrank tijdens korte trainingen (bv. korter dan een uur) waarin extra koolhydraten opnemen overbodig is of tijdens een nuchtere training.
Isotone sportdrank: Een isotone sportdrank gebruik je tijdens inspanningen van langer dan een uur waarbij je zowel voldoende koolhydraten als voldoende vocht moet opnemen. Je kan dit type sportdrank ook vooraf drinken.
Hypertone sportdrank: Een hypertone sportdrank kan je gebruiken als zogenaamde carboloader. Daarnaast drink je hem tijdens inspanningen van langer dan een uur met een lage vochtbehoefte (koud weer bijvoorbeeld) of tijdens de finale van een wedstrijd.
Bestel je sportdranken online op fashionforcycling.be
Ben je op zoek naar de beste sportdrank voor jouw fietsrit? Breng dan zeker een bezoekje aan de Fashion For Cycling-winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen en ontdek ons uitgebreide aanbod of plaats je bestelling voor sportdrank meteen online.
Sportdranken |
Sportdrank poeder |
Hypotone sportdranken |
Elektrolytendranken |