Steekassen
Het feit dat de laatste jaren schijfremmen zowel op de koersfiets als de mountainbike volledig hebben overgenomen van velgremmen heeft ook een andere belangrijke evolutie tot gevolg. Net omdat zeker nieuwe fietsen nu bijna altijd standaard met schijfremmen worden afgeleverd, wordt er ook heel wat meer gebruik gemaakt van steekassen in de plaats van snelspanners. Dit is echter een logisch gevolg van de populariteit van schijfremmen. Heb jij ook een nieuwe set steekassen nodig? Plaats je bestelling dan meteen online bij Fashion For Cycling of kom langs in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.
Steekassen kopen?
Toen schijfremmen opkwamen, werd eerst geprobeerd wielen vast te maken met snelspanners, maar dit bleek geen goede oplossing. Bij schijfremmen wordt de as namelijk zwaarder belast en bovendien is de ruimte tussen de remblokken en de remschijf zeer klein. Het wiel moet daarom zeer nauwkeurig geplaatst worden.
Op een steekas kan je meer klemkracht uitoefenen dan op een snelspanner, wat voor een stijvere verbinding tussen wiel en frame zorgt. Een steekas zelf is ook stijver dan een quick release waardoor er minder kans is op breken en er minder energie verloren gaat. De standaardmaten voor steekassen voor racefietsen zijn 12x100 mm vooraan en 12x142 mm achteraan. Let wel op: voor mountainbikes is dit anders.
Snelspanners maken onderdeel uit van een wielset, maar steekassen niet. Zij maken deel van uit het frame. Je hoeft ze daarom bijna nooit te vervangen. Al kan het uiteraard altijd gebeuren dat ze stuk gaan of dat je ze kwijtspeelt. Een extra setje komt daarom altijd goed van pas.
Als je niet goed weet welke steekassen je nodig hebt en je je huidige set opmeet, kan je soms voor verrassingen komen te staan wat betreft afmetingen. Let erop dat je de sluiting en schroefdraad niet meetelt bij het bepalen van de afmetingen. Het is de ruimte tussen het frame die telt.
Verschillende types steekassen
Er is dus al het verschil tussen steekassen voor MTB en racefiets en de verschillende afmetingen die daarmee gepaard gaan. Maar daarnaast zijn er nog enkele verschillende types.
Ook de schroefdraad kan verschillen en is afhankelijk van je frame. De schroefdraad kan 1, 1,5 of 1,75 mm zijn. Bij een grovere draad zijn er minder omwentelingen nodig om de steekas te verwijderen waardoor een wielwissel sneller gaat. Een fijnere draad is echter sterker waardoor de steekas trager slijt. Een klassieke steekas open je met behulp van een inbussleutel. Er zijn ook steekassen met een hendeltje die je kan openen zonder tools.
Bestel je steekassen online op fashionforcycling.be
Ben je op zoek naar een extra set steekassen voor jouw mountainbike of racefiets? Je vindt alles wat je nodig hebt in de Fashion For Cycling-webshop. Koop eenvoudig online met gratis levering in België vanaf €50.