Tubeless sealant
Om tubeless te rijden op je koersfiets, mountainbike of gravelbike heb je een aantal basisspullen nodig. Uiteraard moet je wielset voorzien zijn op tubeless rijden. Als dat nog niet het geval is, kan je je wielen wel tubeless-ready maken. Daarnaast heb je uiteraard tubeless banden nodig. Voordat je vertrekt, stop je ook maar beter een binnenbandje - just in case - en een tubeless repair kit in je achterzak. We vergeten nu nog een belangrijk iets: tubeless sealant! Zonder de juiste sealant kan je namelijk helemaal niet tubeless rijden. Koop jouw tubeless sealant meteen online via de Fashion For Cycling-webshop of breng een bezoekje aan de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.
Tubeless sealant kopen?
Het nut van een tubeless sealant is tweeledig. Enerzijds maakt het je band volledig luchtdicht en anderzijds stopt het gaten in de band. Omdat je geen binnenband gebruikt, zit de lucht die je in je band pompt meteen onder de raceband. Er mag uiteraard nergens lucht ontsnappen, bijvoorbeeld via het ventiel of aan de zijkanten waar de band op de velg ligt. Tubeless sealant zorgt ervoor dat de lucht ook effectief in de band blijft.
Een van de grote voordelen van tubeless rijden is dat je veel moeilijker lek rijdt. Een gaatje in de band wordt vanzelf gedicht en het is de tubeless sealant die hiervoor instaat. Zodra er een gaatje ontstaat, dicht de sealant dit gaatje. Je merkt daardoor vaak niet eens dat je bent lek gereden. Uiteraard kan een sealant niet elk gat dichten. Zodra een gat in je band een bepaalde omvang heeft, zal de sealant het gat niet meer kunnen dichten. Je kan je band dan wel nog repareren met een tubeless repair kit. Je stopt dan een rubberen strip in het gat om het te vullen. Dit is gelijkaardig aan het repareren van een autoband. Als ook dat niet lukt, kan je nog altijd een gewoon binnenbandje monteren onder je tubeless ready fietsband.
De sealant toevoegen doe je eenvoudigweg door de kern uit het tubeless-ventiel te halen en de sealant erin te spuiten. Een tubeless sealant is een combinatie van vloeistof en vezels. De vezels zakken uit als een flesje een tijdje blijft staan. Schud dus altijd goed voordat je de sealant toevoegt. Hoeveel tubeless sealant je nodig hebt bij montage vind je terug op de verpakking.
Na verloop van tijd zal je ook tubeless sealant moeten bijvullen. Als je enkele keren bent lek gereden en de sealant het gat heeft gedicht, vul je misschien best wat bij om een tekort als je nog eens lek rijdt te voorkomen. Daarnaast droogt tubeless sealant ook uit. Het is aan te raden om binnen de 3 à 6 maanden tubeless sealant bij te vullen. In de zomer best al na 3 maanden.
Verbeter de sportprestaties met de juiste tubeless sealant
Het voordeel van tubeless sealant in wedstrijdverband is dus duidelijk. De kans is veel kleiner dat als je lek rijdt je gestrand staat aan de kant van de weg en moet wachten op de volgwagen. Of erger nog: dat je meteen de wedstrijd moet verlaten. Je kan dus (enkele keren) lek rijden onderweg en toch nog de wedstrijd winnen!
Tubeless sealant bestel je eenvoudig bij Fashion For Cycling
Koop jouw tubeless sealant van gerenommeerde merken als Muc Off, Squirt, Cyclon, Schwalbe of Stan’s NoTubes nu bij Fashion For Cycling in Lotenhulle of Geraardsbergen of bestel meteen via de webshop.