Tubes
Fietsen met tubes wordt al jarenlang geroemd door heel wat wegwielrenners en veldrijders. Bij professionele wielrenners was het jarenlang een no-brainer om in koers met tubes te rijden in de plaats van met clinchers (combinatie binnen- en buitenband). Tubes zelf zijn namelijk lichter dan buitenbanden en ook de velgen van tubewielen zijn lichter dan die van wielen voor clinchers. In het profpeloton wordt tot in het kleinste detail gewicht bespaard, dus zag men geen reden om ervan af te wijken. Tegenwoordig kiezen toch meer en meer profrenners voor gewone buitenbanden en zeker tubeless banden. Wil jij ook rijden met tubes? Koop dan jouw paar online bij Fashion For Cycling of kom even langs in Lotenhulle of Geraardsbergen.
Tubes kopen?
Wat een tube precies is, zegt het woord zelf al. Het is een fietsband die je zonder binnenband kan oppompen. Dit maakt het geheel een pak lichter dan een clincher. Ook de velg voor een tube is heel wat lichter dan een velg voor clinchers of tubeless banden.
Een ander voordeel van tubes is dat de kans op stootlekken of zogenaamde snake bites een heel stuk lager ligt dan bij ‘gewone’ fietsbanden. Het is daarom geen toeval dat professionele veldrijders altijd met tubes rijden en niet met banden. In een wedstrijd waarin het aankomt op het kleinste detail is een stootlek wel het laatste wat je wil.
In vergelijking met clincher fietsbanden lopen tubes veel moeilijker van de velg als je lek rijdt. Dit is uiteraard op voorwaarde dat ze goed gelijmd zijn met de juiste tubelijm. In een wedstrijd met volgwagens heeft dit een groot voordeel. Je kan namelijk nog wat blijven verder rijden als je lek staat, tot de volgwagen bij jou is.
Onder wielertoeristen heeft de tube nooit echt kunnen doorbreken en dat is geen toeval. Bij een ontspannend ritje samen met je fietsvrienden heb je namelijk geen volgwagen bij. Als je lek rijdt, moet je het zelf zien te redden en laat net dat bij tubes een probleem zijn. Je kan namelijk niet even aan de kant van de weg een nieuwe tube op je velg plakken. Dit is een moeilijk werkje als je het niet gewoon bent en het moet heel precies gebeuren. Het is daarom best om tubes te plakken in een droge omgeving (zoals je garage). Bovendien moet de tubelijm een aantal uren uitharden voordat je veilig met je tubes de weg op kan.
Tubes hebben standaard vrij korte ventielen. Als je tubes wil gebruiken in combinatie met hogere velgen, kies je het best voor ventielverlengers.
De beste tubes vind je op fashionforcycling.be
Ben jij ook benieuwd naar hoe het voelt om te fietsen met tubes? Koop jouw nieuwe tubes van Vittoria, Veloflex of Challenge online via de Fashion For Cycling-webshop of breng een bezoekje aan de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.