Cyclocross buitenbanden
In Vlaanderen en Nederland is veldrijden immens populair. Het is dan ook geen toeval dat de beste veldrijders steeds weer Belgen en Nederlanders zijn. En het is ook geen toeval dat je bij Fashion For Cycling een ruim aanbod aan cyclocross buitenbanden terugvindt. Cyclocross buitenbanden zijn perfect voor fietsers die graag over meerdere ondergronden fietsen tijdens een en dezelfde tocht. Je kan er namelijk mee op de weg uit de voeten, maar ook in het veld, in het bos, op het strand of in diepe modder. Word nu de volgende veldritster met cyclocross buitenbanden van bij Fashion For Cycling. Shop online of in de winkel!
Cyclocross buitenbanden kopen?
Net als bij mountainbike-buitenbanden kan het profiel van cyclocross-buitenbanden sterk verschillen. Hoe oppervlakkiger het profiel en hoe dichter de noppen bij elkaar liggen, hoe beter de cyclocross buitenband geschikt is voor een harde - misschien wat zanderige - ondergrond. Hoe dieper de noppen en hoe verder ze uit elkaar liggen, hoe beter je grip zal hebben in diepe modder. De modder zal zo ook minder aan je banden blijven kleven.
Zeker de cyclocross buitenbanden met wat minder profiel kunnen absoluut ook gebruikt worden als gravel buitenbanden. Het verschil tussen beide types buitenbanden is dan ook niet altijd even eenduidig en heel wat banden kunnen in beide categorieën ingedeeld worden.
Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. De breedte is misschien wel het duidelijkste verschil. Bij veldritten die worden georganiseerd door de internationale wielerunie (UCI) is de maximale breedte van een cyclocross buitenband 33 mm. De overgrote meerderheid van alle cyclocross buitenbanden zijn daarom ook 32 of 33 mm breed. Bij gravel banden zijn er heel wat meer breedtes mogelijk. De breedte van gravel banden begint bij ongeveer 30 mm, maar kan doorlopen tot 40 mm en soms zelfs 45 of 47 mm.
Daarnaast is het tubeless rijden ook helemaal ingeburgerd in het gravelbiken, terwijl dat bij cyclocrossers nog heel wat minder het geval is. De verhouding tubeless t.o.v. clinchers is bij gravel banden veel hoger dan bij cyclocross banden. Veldrittoppers zullen zelfs zelden banden gebruiken tijdens wedstrijden maar eerder opteren voor cyclocross tubes.
Koop cyclocross buitenbanden online en in de winkel bij Fashion For Cycling
De juiste cyclocross-buitenbanden voor alle omstandigheden koop je makkelijk en tegen de beste prijzen bij Fashion For Cycling. Plaats je bestelling online of kom langs in de winkel en aarzel niet om raad te vragen.
FAQ's - cyclocross banden
Hoeveel bar in een cyclocross band?
Laat je niet vangen: in een cyclocrossband moet de bandenspanning een stuk lager zijn dan bij een racefiets. Het gemiddelde ligt tussen de 1,5 en 2,5 bar. De precieze bandenspanning hangt af van situatie tot situatie. Onder andere het gewicht van de fietser speelt een rol, net als de toestand van de ondergrond. In modderige omstandigheden moet de bandenspanning lager om genoeg grip te hebben. Bij een harde (bevroren) ondergrond mag de bandenspanning van je cyclocrossband gerust wat hoger liggen.
Welke profielen van Dugast cyclocross banden zijn er?
De cyclocross tubes van Dugast hebben verschillende namen op basis van hun precieze profiel.
- Typhoon: De basis-tube is de Typhoon. Dit is een allround tube die zowel op droge als natte parcoursen kan worden gebruikt.
- Pipistrello: De Pipistrello wordt gebruikt op zanderige ondergronden of parcoursen met gras. De naam betekent vleermuis in het Italiaans en de tube snijdt als het ware door het zand.
- Pipisquallo: Ook de Pipisquallo wordt gebruikt op ondergronden van zand of gras, maar geven je net wat meer grip in de bochten.
- Grifo: De Grifo is ook een allround tube die veel grip en een lage rolweerstand combineert. De Grifo komt goed tot zijn recht op wat lossere ondergrond.
- Small Bird: Small Birds zijn ideaal op gladde parcoursen zonder echt diepe modder.
- Rhino: Bij modderige omstandigheden is een Rhino het beste. Dit is de tube met het meeste profiel.