Marginal gains is een van dé codewoorden in het hedendaagse wielrennen. Dat is niet alleen voor profwielrenners het geval, maar ook voor amateur-wielrenners en zelfs voor wielertoeristen. Maar zoals dat zo vaak het geval is kosten die marginal gains heel wat. Uiteraard zullen gloednieuwe wielen van 1500 euro of meer beter presteren dan een instapmodel wielset. Je zal wel degelijk een paar watt besparen maar de kostprijs per watt is ook best hoog. Terwijl er een prijsvriendelijkere en eenvoudigere oplossing is: latex binnenbanden. Voor een beperkt bedrag kan je al snel een pak watt besparen. Koop jouw latex binnenbanden meteen online bij Fashion For Cycling of kom langs in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.
Latex binnenbanden kopen?
Latex binnenbanden hebben als voordeel op de gewone butyl binnenbanden dat ze lichter, en lekbestendiger zijn en bovendien een lagere rolweerstand hebben. Zelfs de latex binnenbanden die zwaarder zijn dan sommige extreem lichte butyl binnenbanden - denk maar aan de Schwalbe Extra Light binnenbanden of de BBB Superlite binnenbanden - hebben nog altijd een lagere rolweerstand.
Ook rijd je dus moeilijker lek met latex binnenbanden. Iedereen heeft wel al eens de beruchte snakebite voorgehad. Wanneer je een obstakel raakt, krijg je twee gaatjes aan de zijkant van de binnenband en rijd je lek. Met een latex binnenband is die kans kleiner.
Uiteraard speelt het gewicht een grote rol. Per set binnenbanden kan het verschil tussen butyl binnenbanden en latex binnenbanden oplopen tot 100 gram in het voordeel van de latex binnenbanden. Dit lijkt weinig, maar het is wel degelijk een groot verschil.
Het principe achter latex binnenbanden is hetzelfde als achter tubes. In tubes zit er ook steeds een latex band binnenin.
Het nadeel aan latex binnenbanden is dat ze vrij poreus zijn. Wees niet verrast als na een paar dagen je banden lek lijken te staan. Je moet dus steeds je banden oppompen net voor je aan je fietsrit begint.
Een ander nadeel van latex binnenbanden is dat ze moeilijk te verenigen zijn met velgremmen. Zeker als er lange afdalingen op het parcours liggen. Latex binnenbanden zijn namelijk niet zo hittebestendig waardoor het risico op een klapband reëel is. We raden daarom aan latex binnenbanden toch maar links te laten liggen, als je fiets velgremmen heeft.
Niet alle binnenbanden op deze pagina zijn overigens van latex. De Schwalbe Aerothan binnenbanden en de Vittoria Ultra Speed Light binnenbanden zijn gemaakt uit thermoplastisch polyurethaan, wat een soort alternatief voor latex is.
Latex binnenbanden vind je op fashionforcycling.be. Bestel eenvoudig en snel online!
Wil jij ook met een minimum aan kostprijs en moeite een maximum aan rendement? Dan zijn latex binnenbanden sowieso een goed idee. Koop jouw latex binnenbanden daarom meteen online via de Fashion For Cycling webshop of kom langs in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.