Als beginnende fietser wil je toch graag weten hoe snel je rijdt en wat je gemiddelde snelheid is gemeten over een bepaalde rit. Zo kan je goed je progressie in de gaten houden. De meest essentiële functies van een fietscomputer zijn dus vooral je huidige snelheid, gemiddelde snelheid, ritduur en afstand. Maar wat voor jou de meest essentiële functies zijn is puur persoonlijk. Voor jou kan de mogelijkheid tot navigatie bijvoorbeeld een echte dealbreaker zijn. In dat geval zal je dus niet voldoende hebben aan een eenvoudig fietscomputertje. We lijsten hier de verschillende opties even op met de belangrijkste voor- en nadelen zodat jij een mooi overzicht krijgt.
Eenvoudige kilometerteller
Een eenvoudige kilometerteller is de basis. Als je nog maar net begint met fietsen, kan zo’n kilometerteller zeker voldoende zijn. Het voordeel van dit model van fietscomputer is dat het relatief goedkoop is en eenvoudig in gebruik is. Er zijn kilometertellers met draad of draadloze. Bij de draadloze kilometertellers loopt er dus geen kabel tussen de sensor op je voorvork en het toestel zelf op je stuur. De eenvoudigste kilometertellers hebben maar een paar functies, zoals huidige snelheid, afstand, gemiddelde snelheid, maximale snelheid en ritduur. Er bestaan ook iets geavanceerdere toestellen met bijvoorbeeld hoogtemeting en de mogelijkheid een cadanssensor te koppelen. Een nadeel van dit type fietscomputer is dat de routes niet kunnen worden gesynchroniseerd met een fietsapp.
Fietscomputer met gps
Een fietscomputer met gps is in principe vrij gelijkaardig aan een kilometerteller, maar deze fietscomputer heeft een gps-functie waardoor je achteraf je rit kan bekijken in bijvoorbeeld Strava of een andere app. Let op: dit staat niet gelijk aan navigatie. Er zijn dus fietscomputers zonder navigatiefunctie, waarbij je wel je route achteraf kan analyseren.
Fietscomputer met navigatie
De meest uitgebreide fietscomputers zijn die met een navigatiefunctie. Uiteraard zijn er hier onderling nog tal van verschillen. De goedkoopste fietscomputers met navigatie kosten rond de 70 euro. Deze zien er gelijkaardig uit aan eenvoudige kilometertellers en zijn qua functionaliteit ook vergelijkbaar. Het grote verschil is dus de navigatiefunctie, maar deze toestellen zullen niet over een kaart beschikken waardoor de navigatie niet zo duidelijk is. De meest geavanceerde fietscomputers met navigatie kosten rond €500 of meer. Deze toestellen hebben dan bijvoorbeeld een ingebouwd zonnepaneel zodat de batterij wordt opgeladen tijdens het rijden. Ook qua functies krijg je ongeveer alles wat bestaat, met uitgebreide trainings- en coachingsmogelijkheden.
Kruimelspoor vs kaartnavigatie
Het belang dat je hecht aan duidelijke navigatie zal mede bepalen welke fietscomputer voor jou ideaal is. Er zijn fietscomputers met kaartnavigatie of met navigatie aan de hand van een kruimelspoor. Het spreekt voor zich dat het eerste type een stuk duidelijker is, maar vaak ook wat duurder is.
Surprise me-functie
Een andere handige functionaliteit op vlak van navigatie is de surprise me-functie. Je kan zo je fietscomputer vragen om zelf een ‘verrassings-route’ te maken op basis van een aantal parameters die je zelf ingeeft, zoals aantal kilometer, welke richting je wil vertrekken, wijzerzin/tegenwijzerzin…