Fietsverlichting is in België verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Dit is dus met andere woorden wanneer het donker is, en de omstandigheden fietsverlichting vereisen. Als overdag het zicht minder dan 200 meter bedraagt, bijvoorbeeld tijdens een mistige dag, dan ben je ook verplicht om te fietsen met fietsverlichting.
Fietsverlichting vooraan moet een witte of gele kleur hebben en je fietsachterlicht moet rood zijn. Het achterlicht moet bij een heldere nacht zichtbaar zijn op minstens 100 meter ver. Zowel het fietsvoorlicht als het fietsachterlicht mogen knipperen. Houd er wel rekening mee dat andere weggebruikers de koers en snelheid van fietsers beter kunnen inschatten bij verlichting die permanent brandt. Het fietsvoorlicht mag andere weggebruikers niet verblinden. Een goede positionering van de lichtstraal is daarvoor cruciaal.
Fietsverlichting hoeft niet per se op de fiets te worden gemonteerd. Je kan ook je fietsverlichting vastmaken op bijvoorbeeld je kleding of je rugzak.
Houd er rekening mee dat dit de wettelijke bepalingen zijn voor fietsverlichting in België. De Nederlandse voorschriften bijvoorbeeld kunnen hiervan afwijken. De wet omtrent fietsverlichting is in Duitsland nog een pak strenger. Heel wat fietsverlichting die je in België en Nederland kan kopen, is niet op de markt in Duitsland omdat ze niet conform de Duitse regelgeving is.