Specifieke fietsbroeken bestaan al meer dan een eeuw en al even lang is er ook een speciale zeem om zadelpijn te vermijden. Maar de materialen van vandaag kan je allerminst vergelijken met die van vroeger. In de jaren 80 werd overgeschakeld van de oude materialen naar synthetische materialen. Doorheen de jaren werden er zemen ontwikkeld met uiteenlopende samenstellingen van schuimvulling en gel die zowel schuurplekken als trillingen tegengaan. Een goed zeem in je fietsbroek zorgt er zo voor dat je uren op de fiets kan zitten zonder last te krijgen van zadelpijn en vervelende schuurplekken.
TIP: Een zacht zeem is niet noodzakelijk beter
Bij het kopen van een fietsbroek is het eerste wat je waarschijnlijk doet het zeem indrukken om te voelen hoe zacht het is. Dit is een volstrekt logische handeling. Maar het is verkeerd om te denken dat het zachtste zeem - dus hetgene dat je het meest kan indrukken - ook het beste is. Net zoals de zachtste matras ook niet noodzakelijk het beste ligt. De dichtheid van de cellen van een zeem is een belangrijkere factor. De dikte moet daarom best tussen de 8 en 13 mm liggen. Als een zeem te dik en te zacht is, zal er net meer druk worden uitgeoefend op het gebied dat je drukvrij wilt houden. Bovendien zal bij frequent gebruik de kwaliteit snel afnemen.
TIP: Let op de naden
Een zeem wordt in een fietsbroek genaaid. De overgang van de stof van de broek naar het zeem noemen we naden en net dit zijn kritieke punten. Naden kunnen namelijk aanleiding geven tot schuurplekken. Je kijkt daarom best uit naar fietsbroeken met flatlock naden. Assos fietsbroeken maken in dit opzicht gebruik van de zogenaamde Golden Gate technologie. De voor- en achterzijde van de zemen zijn vastgenaaid maar de zijkanten niet. Het zeem zweeft zo als het ware wat, waardoor het kan meebewegen met het lichaam.
TIP: Draag zorg voor je zeem
Ook het zeem in je fietsbroek verslijt. Onder andere hoeveel uren je in het zadel doorbrengt, het gewicht van de rijder en de rijstijl hebben een grote invloed. Maar daarnaast ook de manier van wassen. Net als je andere fietskleding was je je fietsbroek best op 30 graden en op een laag toerental. Vermijd wasverzachter en laat je broek daarna drogen aan de lucht in plaats van de droogkast te gebruiken.
TIP: Gebruik de juiste fietsbroek per type fietsrit
Niet elke fietsbroek van een bepaald merk gebruikt hetzelfde zeem. Dit komt omdat fietsbroeken zijn afgestemd op gebruik in bepaalde situaties. Zo zijn instap-zemen zeker geschikt voor een fietsrit tot een tweetal uur. Maar als je vijf uur fietst, volstaan die niet. Agu-fietsbroeken kunnen vier verschillende zemen gebruiken, namelijk het Green 95, Red 120, Black 320 en het Contour zeem, waarbij het Contour zeem je comfort tijdens lange ritten zowel on- als offroad optimaliseert.