Er zijn enkele factoren die de bandenspanning van je fietsband beïnvloeden. Als eerste jouw lichaamsgewicht, hoe zwaarder je bent hoe hoger de bandenspanning zal zijn. Dit zorgt ervoor dat de band niet te snel zal slijten. Je zal je ook comfortabeler op de fiets voelen. Het type fiets en de bandenmaat zijn ook belangrijk. Een racefiets heeft een hogere bandenspanning nodig dan een stadfiets en bredere banden.
Aanbevolen bandenspanning voor racefiets
Voor een racefiets wordt een hogere bandenspanning aanbevolen dan voor een gewone fiets, dit om de weerstand te verminderen en de snelheid te optimaliseren.
Bandbreedte van 23 tot 25 mm:
- Lichtgewicht fietsers tot 70 kg: 6- 7 bar
- Gemiddelde gewicht fietser 70 – 85kg: 7 – 8 bar
- Zwaardere fietsers meer dan 85 kg: 7,5 – 8,5 bar
Aanbevolen bandenspanning voor stadsfietsen
De ideale bandenspanning voor een gewone fiets hangt af van verschillende factoren, waaronder het type band en de breedte van de band.
- Dunne band: tot 32 mm: 4,0 tot 5,5 bar
- Gemiddelde breedte banden: 32 – 42 mm: 3,5 – 4,5 bar
- Brede banden: breder dan 42 mm: 2,5 bar – 3,5 bar
Een hogere druk zorgt voor minder weerstand en meer snelheid, terwijl lagere druk meer comfort geeft op harde wegen. Het is belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren en indien nodig bij te pompen.
Enkele tips over de juiste bandendruk voor jou fietsbanden.
- Controleer de aanbevolen druk, dit staat meestal aan de zijkant van de band vermeld.
- Op gladde wagen kun je een hogere bandenspanning gebruiken voor een lagere weerstand en op een off-road terrein kan je de druk verlagen.
- In de winter of bij koud weer kun je de bandendruk verlagen voor betere grip, terwijl je in de zomer hogere druk kunt aanhouden voor snelheid.
- Gebruik een nauwkeurige bandendrukmeter om ervoor te zorgen dat je de juiste bandendrukmeter, vooral als je geen ingebouwde meter op je pomp hebt.