Een fietsschoen heeft uiteraard geen houdbaarheidsdatum. Terwijl je je fietshelm wel best zeker om de 5 jaar vervangt, hoeft dat bij een paar fietsschoenen niet het geval te zijn. Hoe lang je fietsschoenen meegaan, hangt af van fietser tot fietser. Uiteraard is de prestatie van 5 jaar oude fietsschoenen niet te vergelijken met die van gloednieuwe fietsschoenen.
Hoe lang je precies met een paar fietsschoenen doet (zonder valpartij tussendoor), hangt grotendeels af van het onderhoud. Als je schoenen onder de modder zitten, maak je best de sluitingen los en dompel je de schoenen in een emmer met lauw water waaraan wat afwasmiddel is toegevoegd. Je wrijft ze vervolgens proper met een zachte borstel. Spoel je fietsschoenen dan af met koud water zodat er geen zeepresten achterblijven. Stop daarna oude kranten in je schoenen om ze te laten drogen. Je schoenen nooit droogblazen met een haardroger of bij een warmtebron zetten!
Negen op tien mankementen aan fietsschoenen hebben te maken met de sluitingen. Gelukkig kan je die in de meeste gevallen makkelijk vervangen. Daarnaast heeft ook de zool te lijden onder veelvuldig gebruik van de fietsschoenen. De zool zal steeds minder stijf worden waardoor uiteraard de krachtoverdracht ook minder efficiënt verloopt.
De binnenzijde van je fietsschoenen kan ook kapot gaan, door onder andere frictie, de invloed van zweet, water en modder. Als de binnenzijde van je fietsschoenen begint te scheuren of afsterven, weet je dat het tijd wordt om een nieuw paar aan te schaffen.