Fietsoverschoenen
Wanneer de temperaturen dalen, zal het heel wat langer duren voordat je volledig klaar bent om aan je fietsrit te beginnen. Je zal namelijk heel wat meer kledij moeten aantrekken. Onder andere een dikke winterfietsjas, een lange fietsbroek en warme winterhandschoenen zijn onontbeerlijk. Daarnaast is het noodzakelijk dat je je voeten goed beschermt. Ervaren fietsers zullen wel weten dat wanneer je voeten onderkoeld geraken, de rest van je lichaam al snel volgt. In koude omstandigheden maak je daarom best gebruik van fietsoverschoenen om je voeten te beschermen tegen de koude. Wil jij ook koude voeten tegengaan? Koop dan meteen je fietsoverschoenen via de Fashion For Cycling-webshop of kom even passen in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.
Fietsoverschoenen kopen?
Fietsoverschoenen zijn onmisbaar in je wielergarderobe. Ze houden je voeten droog, warm en proper. Dat laatste wordt vaak over het hoofd gezien als voordeel. In de winter kan je namelijk flink vuil worden, zelfs als je enkel op de weg fietst. Je fietsoverschoenen was je gewoon mee in de wasmachine en ze zijn weer proper. Je fietsschoenen maak je minder makkelijk opnieuw proper.
Let er bij het kopen van nieuwe fietsoverschoenen op dat ze over je fietsschoenen passen. Vaak geldt dat je overschoenen 1 maat groter moeten zijn dan je fietsschoenen, maar dit is ook merkafhankelijk. Je neemt best je fietsschoenen mee als je fietsoverschoenen past. MTB-schoenen hebben een dikkere zool met meer profiel, waardoor heel wat fietsoverschoenen er niet over passen. MTB-overschoenen hebben over het algemeen een open onderkant met 1 elastiek of velcrosluiting zodat je genoeg grip blijft hebben op een gladde helling.
Welke types fietsoverschoenen zijn er?
Er zijn een aantal verschillende soorten fietsoverschoenen afhankelijk van het precieze doel. De meest voor de hand liggende functie is uiteraard je voeten warm houden bij koud winterweer, maar specifieke weersomstandigheden kunnen ook bijzondere eigenschappen vereisen.
-
Waterdichte fietsoverschoenen: Regen mag je niet tegenhouden om er met de fiets op uit te trekken. Maar fietsen met doorweekte voeten is allesbehalve aangenaam. Veel fietsoverschoenen (bijvoorbeeld een groot deel van de Gripgrab-overschoenen) zijn gemaakt uit neopreen. Deze stof is zeer waterafstotend, waardoor water niet kan binnendringen. Soms is er zelfs een waterwerende toplaag. Vaak is er aan de binnenkant een fleecelaag. Deze laag houdt lucht vast die, zodra de lucht is opgewarmd, werkt als isolatielaag. Veelal zijn de meest waterdichte fietsoverschoenen ook de warmste, maar dit hoeft niet noodzakelijk hand in hand te gaan. Aarzel dus niet om raad te vragen aan onze winkelmedewerkers.
-
Oversokken: Oversokken zien er - zoals het woord het al zegt - uit als sokken die je over je schoenen draagt. Klassieke overschoenen hebben een kunststof buitenlaag, terwijl oversokken er eerder als van wol uitzien. Oversokken hebben dus geen rits, maar hebben een uitstekende stretch. Toch zijn ze daarom niet slechter dan overschoenen. Bepaalde Sealskinz-oversokken bijvoorbeeld zijn ook optimaal waterdicht.
-
Toecovers: In de lente of herfst is het vaak zogenaamd twijfelweer. Trek je nu wel of niet overschoenen aan? Een ideale tussenoplossing zijn toecovers. Deze trek je over je schoenpunt en je plaatjes heen. Op die manier zijn je tenen - de lichaamsdelen die het snelst koud krijgen - optimaal beschermd tegen de koude.
-
Aerodynamische overschoenen: Tijdens tijdritten dragen renners ook vaak overschoenen. Deze hebben niet als doel hun voeten warm te houden, maar wel om hen sneller te laten gaan. De luchtstroom gaat er namelijk perfect om heen, waardoor je minder luchtweerstand hebt.
Behalve je voeten is het ook uiterst belangrijk om je hoofd en nek warm te houden. Neem daarom zeker ook een kijkje bij de fietsmutsen, -petjes en -sjaaltjes.
Op zoek naar fiets overschoenen? Bestel online op fashionforcycling.be
Wil jij ook warme voeten tijdens een winterse fietsrit? Dan investeer je best in nieuwe fietsoverschoenen van Fashion For Cycling. Koop je nieuwe paar nu online via de webshop of kom eerst even langs in de winkel in Lotenhulle of Geraardsbergen.
FAQ's - fietsoverschoenen
Welke fietsoverschoenen voor MTB?
Op de mountainbike is het makkelijkst om te kiezen voor fietsoverschoenen met een open onderkant met daar een velcrosluiting. Je zal je overschoenen zo door de bredere zool makkelijker aan en uit krijgen en de grip op de zool wordt niet afgedekt. Op een gladde helling bijvoorbeeld kan je zo makkelijk een stukje te voet gaan. Fietsoverschoenen voor de MTB hebben ook een verstevigde (kevlar) tip, zodat ze niet meteen beschadigd raken als je ermee wandelt.
Welke maat fiets overschoenen?
De juiste maat fiets overschoenen kiezen is niet altijd even makkelijk, zeker als je online bestelt. 1 maatje groter bestellen dan de maat van je fietsschoenen is een goede vuistregel, zeker bij MTB-schoenen. Deze zijn namelijk wat forser dan racefiets schoenen door de brede zool met grip. Toch hangt het ook af van schoen tot schoen of je wel degelijk voor een maatje groter moet gaan.
Fietsoverschoenen |
Velotoze overschoenen |
MTB overschoenen |
Castelli overschoenen |
Gripgrab overschoenen |